CATF: Een inventarisatie, voorlopige conclusies en een aanbod van GRAAS management EST

 • 1. Het noorden van Costa Rica
 • Van de daar in totaal aanwezige 800 ha zijn nog ± 300 prima hectares over en 200 hectare matige plantages. Deze 200 hectares zijn nog met extra onderhoud nog wel te verbeteren. Er dus een verlies van 300 hectares. Dat deel is geroofd na 2018 (geen toezicht meer vanuit ARC) of te voren (2011-2017) al gekapt onder andere wegens SDLT. Waarde van die 300 hectares is derhalve nagenoeg nihil.

2. Het zuiden van Costa Rica

Wat er daar precies nog is, blijft wat onduidelijk. Er lijkt/blijkt na 2015 zeker minimaal 1.000 hectare (mogelijk illegaal?) verkocht te zijn. Let wel: de toenmalige SAC gaf in 2018 enkel toestemming voor een zgn. noodkap van 650 ha. De opbrengsten hiervan zijn duister gebleven. Er werd immers na 2016 geen jaarrekening meer opgemaakt. (dubieuze rol ook van de Luxemburgse toezichthouder CSSF?) Aanvullende informatie ter verduidelijking. Deze zgn. noodkap werd indertijd toegestaan om een drietal problemen in verband met liquiditeit op te lossen. Aflossen van de leningen (1), uitbetalen van de resterende 72% van de redemtions uit 2015 (2) en het herplanten van de gekapte 650 hectares (3).

Vele bomen zijn in het zuiden op enig moment (vermoeden vanaf 2018) dus illegaal gekapt door o.a. de lokale bevolking en door onbekenden. De controles en bescherming van de plantages waren namelijk niet meer adequaat. De voorzitter van de SAC had immers in 2019/2020 verboden om nog onderhoud  uit te voeren op de plantages van CATF door het bosbouwbedrijf ARC. Dit omdat het vertrouwen in ARC verdwenen was. Let wel. Dat laatste was ook vooral gebaseerd op het kappen (of mogelijk illegaal verkopen) van 930 hectare zonder dat de SAC daarmee bekend was en zonder dat de herplant gestart was. Het beheer vanuit BAUM was volkomen ontspoord. Dat was duidelijk. BAUM bestond vanaf 2018 nog uit 1 of 2 bestuurders. Liquiditeiten ontbraken. Salarissen, belastingen en overige facturen werden niet meer betaald.

3. Algemene informatie:

Er zijn belastingschulden aan de Staat Costa Rica (o.a. niet betaalde loonbelasting medewerkers ARC) Het exacte bedrag is niet bekend bij SBUC.

Er is een schuld ontstaan van 0,85 miljoen aan een plantage eigenaar van het Noorden van Costa Rica.

De  crediteurenpositie is ongeveer 10 miljoen euro. (leningen en overige schulden)

Er is verder bij benadering minimaal 3,5 miljoen euro nodig om de doorstart van de plantages te maken. (onderhouden wat er nog is aan kansrijke bomen en nieuw bomen aanplanten.

4. De huidige eigenaar van de plantages (GRAAS Management EST) van CATF heeft vooralsnog twee opties voorliggen voor mogelijke geïnteresseerden in een vervolg van het teakhout project:

 1. De boedel overnemen tegen het uitstaande crediteurensaldo, de belastingschulden en de schuld aan de eigenaar van Expomaderas. (benodigd kapitaal hiervoor inclusief liquiditeit voor continuïteit is bij benadering € 15.000.000,–)
 2. Participeren middels een herinvestering in de doorstart van CATF onder een nieuwe naam en met een andere structuur. (dat wil zeggen een firma met aandelen en geen fonds)
Dit bericht is geplaatst in Omvorming CATF naar ??. Bookmark de permalink.

2 reacties op CATF: Een inventarisatie, voorlopige conclusies en een aanbod van GRAAS management EST

 1. Alibert Bok schreef:

  Ik heb niets ontvangen.

  Met vriendelijke groet,
  Alibert

 2. W.H.J.M. Clemens schreef:

  Heb op 23-12-2021 een brief ontvangen van GoodWood , hebben er meer deze brief ontvangen? heeft dit te maken met een aanbod van GRAAS Management?, heb al een tijd (misschien wel ruim 1 jaar) niks meer vernomen van SBUC en zelf ook niet meer ingelogd , vandaar dit Bericht en zou graag willen weten wat de stand van zaken is.
  Mvg W.H.J.M. Clemens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.