SBUC bestuur geschrokken door brief van de liquidator van CATF

Het bestuur van SBUC ontving op vrijdag 19 februari een schrijven van de curator (liquidator) van het fonds CATF. Zie rubriek “nieuws”. De inhoud van de brief is ronduit schokkend. Want.

1. De curator geeft aan geen nader onderzoek te gaan doen in Costa Rica naar de actuele waarde van de opstanden wegens de Corona crisis en de, in zijn ogen, te grote afstand. Er zijn immers geen cash middelen meer beschikbaar om zijn kosten te dekken. Het verhaal dat de kosten bij een gedwongen liquidatie (keuze ingegeven door de SAC voorzitter) door de CSSF of de Luxemburgse overheid gedragen worden, blijkt dus bezijden de waarheid.

2. Er ligt nu één bod voor op de bezittingen en schulden. Dat is te lezen in de brief van Alain Rukavina.

3. De curator nodigt SBUC tevens uit eventueel met nieuwe (uiteraard hogere) biedingen te komen. Aangezien SBUC een belangenstichting is en geen beleggingsinstelling kan SBUC daar niet op ingaan. De actie om via 2.700 unithouders te komen tot een collectief hoger bod is voor SBUC onbegonnen werk, aangezien we slechts beschikken over contactgegevens van ongeveer 800 investeerders die deelnemer zijn geworden in SBUC. Er zijn 18,8 miljoen units in omloop waarvan er, zover onze kennis reikt, ongeveer 4 miljoen bij enkele grote partijen zitten. (GRAAS management, PHP en de vereffenaar van GFH). Ruim 7 miljoen units zijn aangesloten via de deelnemers in SBUC. De overige 7 miljoen units zweven kennelijk nog ergens. Een collectief unithouders-blok vormen is dus schier onmogelijk. Althans het SBUC bestuur zou niet weten hoe dat te organiseren. Want dan zou, door bijvoorbeeld 0,75€ tot 1€ per unit in te leggen, het fonds eigendom van het collectief van unithouders worden. Maar dat gaat niet lukken.

4. SBUC heeft in elk geval de curator opgeroepen om niet in te gaan op het huidige bod. Want dat betekent dat er niets overblijft voor de unithouders en dat de totale investering verloren is.

5. Verder bereiken SBUC zeer verontruste berichten uit Costa Rica. Doordat er sinds medio 2018 geen beheer meer plaatsvindt op de plantages, is momenteel grootschalige roofkap aan de orde. De bomen verdwijnen van de plantages met onbekende bestemming. De plantages worden leeggehaald. SBUC beschikt niet over de middelen om hier ook maar iets tegen te doen. SBUC heeft wel een zeer dringend beroep op de curator gedaan om ARC weer aan het werk te zetten en de plantages te gaan beheren om te redden wat er nog te redden is. Tot op heden heeft de curator daar geen gevolg aan gegeven. Let wel. Juridische procedures in Luxemburg zijn onbetaalbaar en mogelijke successen aldaar zeer ongewis. SBUC blijft zich, onbezoldigd, maar met volle kracht inzetten voor het belang van de unithouders van CATF. Maar het vooruitzicht is somber.

6. Een laatste tip. (schrale troost) Geef bij uw aangifte IB 2020 een waarde van 0€ in Box-3 op. Dan bent u in die zin geen dief van uw portemonnee. Zoals anderen dat kennelijk wel waren! Wordt vervolgd.

Dit bericht is geplaatst in Omvorming CATF naar ??. Bookmark de permalink.

Eén reactie op SBUC bestuur geschrokken door brief van de liquidator van CATF

 1. Dirk de Ruijter schreef:

  Beste SBUC/unithouders.
  Het bod is ronduit belachelijk laag, voor dat geld wordt je waarschijnlijk ook nog eigenaar van een forse hoeveelheid grond die nu ” in ruste ligt ” in Costa Rica.
  Het zou toch zonde zijn als dit alles nu volledig verloren zou gaan voor de unithouders.
  Ook al is het verlies groot, mogelijk is er voor de toekomst (sprouting, etc) toch nog wat te halen, vergeet de slapende gronden niet.
  Het beheer is wel/ook een probleem, ook al zouden we assets kunnen behouden hoe zouden we het kunnen beheren.
  Eigenlijk zoeken we een geldschieter die samen met ons een goed plan op kan stellen voor de toekomst.
  Althans zo zie ik het maar ik ben geen financieel deskundige (:)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.