Transitie CATF voor een waardebehoud

Vanaf september 2018 zijn de unithouders CATF middels een 5-tal nieuwsbrieven steeds achteraf bijgepraat over de huidige ontwikkelingen. Deze nieuwsbrieven zijn steeds opgesteld in goed overleg tussen BAUM (fondsbeheerder CATF) en de SAC. (cliëntenpanel) Kort gezegd spelen er twee zaken. Ten eerste de prima presterende bomen in Costa Rica. CATF kan FSC gecertificeerd hout leveren en is niet meer afhankelijk van enkel kopers uit India. Europa is een nieuwe markt geworden. Belangrijk om niet van een afnemer afhankelijk te zijn. Op de tweede plaats komt de liquiditeitspositie van CATF. Die is momenteel niet toereikend om een fonds te zijn met mogelijkheid tot redemption. (de jaarlijkse inkoop van units) De SAC heeft zich vanaf 2016 intensief bemoeid met de problematiek en het zoeken naar oplossingen. Een lastig parket omdat in dergelijke situaties geen openheid van zaken gegeven kan worden. Dat heeft o.a. te maken met voorkennis. De 4 van de 5 SAC leden hebben de afgelopen jaren veel inspanningen verricht op eigen kosten. Immers enkel de SAC voorzitter is een bezoldigde functie. Goed om te zien en te melden dat de voorzitter van de SAC Dhr. Gert Jochems het voortouw nam is de route naar een oplossing voor iedereen. De redemption verzoeken die gedaan zijn tussen 2016 en 2019 (ruim 10% van de units) zouden tot vroegtijdige liquidatie van het fonds kunnen leiden. Dit met alle gevolgen van dien, zoals beschreven in de nieuwsbrieven. Door intensief overleggen en druk uitoefenen heeft de SAC in overleg met BAUM een route naar een oplossing mogelijk gemaakt. Door een andere constructie kan voorkomen worden dat er veel waarde verloren gaat. De unithouders die willen blijven beleggen, krijgen de mogelijkheid om via een omwisseling tegen aandelen van een nieuwe Luxemburgse bosbouwonderneming de eindwaarde meer zeker te stellen. De redeemers blijven dan achter in fonds CATF. Deze zal met de resterende bezittingen (max. 20% van het totaal) zal vervolgens geliquideerd worden en de geldelijke opbrengsten worden uitbetaald aan de unithouders die achterbleven. Let wel: De waarde van deze niet volgroeide plantages zal mogelijk tussen de 30% en 60% van de laatst bekende NAV liggen. Flink verlies dus op uw bezit. Unithouders die wel de overstap maken, delen vanaf 2023 mee in de opbrengsten uit eindkappen van volgroeide bomen. Er kan periodiek dividend uitgekeerd worden. Tevens wordt onderzocht of het nieuwe bosbouwbedrijf beursgenoteerd kan worden. Ieder kan dan uitstappen als hij/zij dat wil tegen de dan geldende beurskoers. Achter de schermen moet nog veel werk verzet worden. De SAC zal dat werk samen met haar advocaten op blijven pakken. Dit totdat de bezittingen veiliggesteld zijn en de bomen hun werk kunnen blijven doen. Groeien in het belang van de deelnemers. Namens de SAC vraag ik vertrouwen in de stappen die nog gezet moeten worden.

Cor van Erp

Lid van de SAC sinds 11-2015

Oud-voorzitter PUC  (tot 11-2015)

Dit bericht is geplaatst in Omvorming CATF naar ??. Bookmark de permalink.

7 Responses to Transitie CATF voor een waardebehoud

 1. Wim Koornstra schreef:

  Beste Cor en/of Eveline,

  Wat zijn de laatste ontwikkelingen? (juni-augustus 2019)
  Bij voorbaat hartelijk dank voor de informatie.

  Met vriendelijke groeten,
  Wim Koornstra

 2. Aad Ceelen schreef:

  Heel erg bedankt voor jullie inspanningen de afgelopen tijd… Door jullie inzet gloort er weer wat licht aan het eind van de donkere tunnel… Super
  Mvg Aad

 3. Hallo Cor,
  Heel goed bezig zijn jullie, bedankt voor alle moeite die jullie erin stoppen.
  Hoe worden alle unit houders op de hoogte gehouden als er een andere constructie komt? Is dit hier en zo ja zijn dat genoeg leden voor een andere constructie?
  Heel veel succes in ieder geval.

  Gr. Alexander

 4. Daniel Torn schreef:

  Vanwege Cor geef ik vertrouwen aan de SAC met de anderen die zich inzetten voor de stappen die nog gezet moeten worden. Als het nodig is dat er weer een andere constructie nodig is vanwege de weeffout van het massaal aanbieden van de redemptions, dan moet dat maar. 2023 duurt wel weer (te) lang, maar een periodiek dividend is weer een mooi vooruitzicht.

 5. 101568 schreef:

  Beste Cor,

  Bedankt voor al het werk dat je doet waarvan deze uiteenzetting een voorbeeld is.

  Ik heb even een vraag over ‘de redeemers’. Er zijn namelijk redeemers (t.m. 2015)waarvan het uitstappen formeel al is goedgekeurd en deels (28%) al is uitbetaald. Zij zijn nu voor de resterende 72% crediteur, staan als zodanig in de boeken en zijn daarmee ‘preferente’ schuldeisers. Er zijn ook redeemers vanaf 2016 die volgens mij nog geen formele goedkeuring voor het uitstappen hebben gekregen.

  Is er in de komende uitwerkingen verschil tussen de redeemers tm 2015 en de redeemers vanaf 2016? Gaan de redeemers die formeel inmiddels crediteur zijn de resterende 72% met voorrang ontvangen? Of gaan zij weer op de grote hoop met zelfs de mogelijkheid om weer in te stappen in het beursgenoteerde nieuwe fonds?

  Met vriendelijke groeten, Johan

Geef een reactie